Λέξημα / Παιδική λογοτεχνία / Η Μελωδία που Νίκησε τα ΌπλαΑνώνυμος επισκέπτης
Παιδική λογοτεχνία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1376 | Αποστολή από vy8os |
   Κυρ 17 Φεβ 2008 
Αντώνης Λαμπρινίδης
Η Μελωδία που Νίκησε τα Όπλα
Εξώφυλλο
Μια παιδική ιστορία  με θέμα την ειρήνη και την ελευθερία, αλλά και μια ωδή στο πείσμα και στην θέληση που απαιτεί η απόκτησή τους.
Αντώνης Λαμπρινίδης
Η Μελωδία που Νίκησε τα Όπλα
Εκδόσεις: Σύγχρονη εποχή, 2007
Σελ. 40


Ο Αντώνης Λαμπρινίδης γεννήθηκε στο Εξωχώρι Μεσσηνίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής  του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Ασχολείται με την ποιοτική παιδική λογοτεχνία πολλά χρόνια. Ανάμεσα σε διάφορα έργα του ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι η νουβέλα για παιδιά με τίτλο «η μελωδία που νίκησε τα όπλα.» Πρόκειται για μια εξαιρετική αφήγηση, πλαισιωμένη όμορφα με την καταπληκτική εικονογράφηση του Στεφάν Μαρίνοβ Γκεορκίεβ, με κεντρικό ήρωα μια μικρή και αδύναμη καρδερίνα που ένας κυνηγός την φυλάκισε σε ένα κλουβί. Το μικρό πουλάκι μην ξέροντας γιατί βρέθηκε στη φυλακή αφού δεν έκανε κάτι κακό, περνάει την ώρα του ψάχνοντας να βρει τρόπους να δραπετεύσει. Δεν τρώει δεν πίνει προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα με το ράμφος του αλλά μάταια. «Άραγε, εκείνες τις πονεμένες καρδιές που χτυπούν απελπισμένα, ποιος θα μπορέσει να τις νιώσει?...» αναρωτιέται.
Αντί να απογοητευτεί δεν το βάζει κάτω έχει απίστευτο θάρρος αλλά και κουράγιο για την ελευθερία και τη ζωή, με αποτέλεσμα να καταφέρει, με τη βοήθεια όλης της πλάσης αλλά και με το δικό της πείσμα, να συγκινήσει τον άπληστο κυνηγό, αλλά και με το μελωδικό της κελάηδισμα να τον κάνει να  της χαρίσει και πάλι την ελευθερία της.
Μια ιστορία τρυφερή και συνάμα συγκινητική που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων των πλασμάτων της γης, είτε αυτά είναι άνθρωποι, ζώα, πουλιά, και όχι μόνο των δυνατών και των ισχυρών.
Ο συγγραφέας στην προκειμένη περίπτωση μέσα από την ιστορία της φτωχής καρδερίνας θέλει να τονίσει επίσης, ότι η ελευθερία και η ειρήνη είναι δύο πολύτιμα αγαθά που για να αποκτηθούν και να διατηρηθούν θέλει αγώνα ισχυρή θέληση πείσμα και αγάπη από όλους. Γιατί μόνος κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει.
Τέλος, ένα ακόμα μήνυμα που θέλει να περάσει, είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει με την πρώτη δυσκολία να τα παρατάμε και να απογοητευόμαστε. Πρέπει να αγωνιζόμαστε συνέχεια για ότι πραγματικά θέλουμε και αγαπάμε. Τα όπλα της αγάπης είναι πιο δυνατά από τα όπλα που σκοτώνουν!
«Τσιριτσιτσί…τσιριτσιτσί, όμορφη που είναι η ζωή!...»  



Κοντοσταθάκου Αναστασία
Για το www.lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.