Λέξημα / Παιδική λογοτεχνία / Η νεράϊδα της γηςΑνώνυμος επισκέπτης
Παιδική λογοτεχνία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1357 | Αποστολή από vy8os |
   Κυρ 20 Ιαν 2008 
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Η νεράϊδα της γης
Εξώφυλλο
Πώς να σώσεις τη γη όταν δεν νοιάζεσαι για δύο φίλες που δεν είναι πια μαζί? Και τι γίνεται όταν όλα αυτά που είχαμε δεδομένα και σίγουρα στη ζωή κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα?
Η νεράϊδα της γης
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Κέδρος  2007.




Στο τελευταίο της βιβλίο η Φωτεινή Τσαλίκογλου καταπιάνεται με ένα ιδιαίτερο θέμα για τις μέρες μας όπως αυτό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την επικείμενη καταστροφή του από αυτό, αλλά και με ένα ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός των παιδιών.
Πρόκειται για ένα παιδικό διήγημα πλήρως εικονογραφημένο με παιδικές ζωγραφιές και με έμμετρο στίχο κάποιες φορές που δίνει μια ποιητική νότα.
Το θέμα απλό αλλά και ταυτόχρονα πολύπλοκο για την παιδική ψυχή.
Όταν η Κλειώ φεύγει, η Γη κινδυνεύει να καταστραφεί και η Χρυσάνθη μένει μόνη και λυπημένη. Για μέρες δε θέλει να πάει σχολείο, μένει αμίλητη και νηστική, σκίζει τετράδια και βιβλία βγαίνει γυμνή στους δρόμους. Όμως η Χρυσάνθη δεν είναι τρελή. Τρελό είναι το καράβι που πήρε την Κλειώ μακρυά. Τρελό είναι το ποτέ πια.
Έτσι ο πλανήτης ερημώνει, καμμένα τα δάση, νερό πουθενά αλλά ούτε και σκιά. Παντού συμφορά. Ο έμπορος , ο συγγραφέας, ο γεωμηχανικός δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πια για να σώσουν τον πλανήτη από την καταστροφή.
Αλλά πώς να σώσεις τη γη όταν δεν νοιάζεσαι για δύο φίλες που δεν είναι πια μαζί?
Έτσι η νεράιδα της γης θα στείλει για παρηγοριά τη Νεφέλη, ένα μικρό λευκό ζώο και η γη θα γίνει και πάλι ζωντανή. Θα γίνει μια αγκαλιά με λούνα πάρκ και ζαχαρωτά. Περνάει ο καιρός και γίνονται πολλά, ώσπου το 2078, η μικρούλα Χ. ονειρεύεται και φτιάχνει στο e-book της μια ζωγραφιά παράξενη. Ξαφνικά μια μουσική γεμίζει το σχολείο και ο πλανήτης γη έχει για πάντα πια σωθεί.
  Μέσα από αυτή την τρυφερή ιστορία, η Τσαλίκογλου θέλει να επισημάνει στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, ότι  αν είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι αν θέλουμε κάτι πραγματικά πολύ, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και τα πιο ακατόρθωτα. Περνάει το μήνυμα της αληθινής φιλίας και πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά σταθερότητα στη ζωή τους, αλλά και πραγματικούς φίλους να στηρίζονται προκειμένου να διαμορφώσουν ένα υγιή ψυχικό κόσμο μεγαλώνοντας.




Κοντοσταθάκου Αναστασία.
Για το www.lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.